العربیه یا «العبریه»؛ رسانه‌های جهان اسلام به کدام سو می روند؟

ایکنا , 18 اسفند 1392 ساعت 13:23

شبکه خبری العربیه، متعلق به آل‌سعود، که در جنگ 22 روزه، به دلیل حمایت از صهیونیسم، لقب العبریه جهان عرب را به خود گرفت، در وضعیت کنونی خاورمیانه، همانند ستون پنجم رژیم غاصب اسرائیل در میان مسلمان به فتنه‌گری ادامه می‌دهد.


قرن بیست و یکم، متعلق به رسانه‌هاست و هر کشور یا گروهی که بتواند صدای خود را به‌واسطه شبکه‌های ماهواره‌ای و خبری به گوش جهانیان برساند، به‌قطع شانس بسیار زیادی برای پیروزی در عرصه‌‌های مختلف دارد؛ در همین راستا، شبکه‌های خبری ۲۴ ساعته نقش بسیار مهمی در هدایت افکار عمومی ایفا می‌کنند و اگر گروهی خاص بتواند کنترل این شبکه‌ها را به دست بگیرد، در عرصه بین‌المللی و منطقه‌ای نیز پیشرفت سریع‌تری خواهد داشت.
یکی از مشکلاتی که جهان اسلام با آن مواجه شده، وجود چنددستگی و نیز افراد و گروه‌های منفعت‌طلبی است که با ادعای دفاع از اسلام و مسلمانان، در حال ضربه زدن به منافع و مقدسات اسلامی هستند؛ بارزترین نمونه این تقابل و تضاد را می‌توان در رسانه‌هایی که به‌ نام یک کشور عربی یا اسلامی فعالیت می‌کنند، مشاهده کرد. شبکه خبری «العربیه» یکی از این رسانه‌های مشهوری است که مرکز آن در دبی قرار دارد و با سرمایه‌گذاری آل‌سعود و وابستگانش در خاورمیانه به فعالیت مشغول است.
موضوع بسیار مهم این است که شبکه‌های خبری «غربی» و شبکه‌های «اسلامی» چه رویکردهایی در قبال مسائل جهان به‌خصوص مسائل خاورمیانه که در حال حاضر آبستن رویدادهای مختلف است، اتخاذ می‌کنند؟ درست است که شبکه‌های غربی در اغلب موارد رویکردهای ضداسلامی اتخاذ کرده و اخبار را بنابر مصالح کاخ‌سفید یا تل‌آویو تنظیم و ارسال می‌کنند، ولی باید توجه داشته باشیم که شبکه‌های خبری همانند یورونیوز نیز وجود دارند که فارغ از وابستگی‌های سیاسی، به انعکاس اخبار از دیدگاهی منصفانه می‌پردازند.
همچنین این شبکه خبری در بسیاری از موارد که خبرنگارانش به اخبار فوری دسترسی ندارند، خبرها را به نقل از «خبرگزاری رسمی فرانسه» منتشر می‌کند و بدون هیچ‌گونه دخل و تصرفی در محتوای آن، با ذکر منبع به اطلاع‌رسانی می‌پردازد.
یکی از خبرهای مهم هفته اخیر انفجار تروریستی در لبنان بود. یورونیوز این خبر را فقط به‌صورت تصویری و توضیحاتی درباره تعداد زخمی‌ها و کشته‌شدگان و محل حادثه منتشر کرد و هیچ تحلیلی درباره علل آن ارائه نکرد. جالب این‌که تصاویر منتشرشده نیز به نقل از شبکه خبری «المنار» وابسته به حزب‌الله لبنان بود.
در همین‌حال، شبکه به‌ظاهر اسلامی «العربیه»، پس از بیان محل حادثه، تعداد کشته و زخمی‌ها؛ این تحلیل را ارائه داد: "به نظر می‌رسد این انفجار‌ها، بازتاب جنگ‌های داخلی سوریه در لبنان باشد.
نیروهای حزب‌الله لبنان در سوریه در دفاع از نظام بشار اسد علیه مخالفانش در حال نبرد هستند. شماری از گروه‌های مسلح مخالف بشار اسد بار‌ها حزب‌الله را تهدید به حملات تلافی‌جویانه کرده‌اند."
همچنین، این شبکه خبری در ادامه به تحلیلی عجیب درباره نقش مسکو در حوادث سوریه و تاثیر آن بر لبنان پرداخته و نوشت: "آیا روسیه برای تجزیه سوریه، سپس تشکیل کشور علوی (که از آن صحبت می‌شود) و تاسیس پایگاه نظامی در آن و همچنین پایگاه دریایی برای ناوهای پیشرفته‌ی خود در ساحل دریای مدیترانه تلاش می‌کند؟ دادن پاسخ قطعی به این سؤال مشکل است، ولی شواهد بسیاری نشان می‌دهد که روسیه مصمم به انجام این بازی کثیف است، به‌ویژه این‌که امتیاز حفر چاه‌های نفت و گاز در سواحل مدیترانه در سوریه را گرفته است."

خیانت رسانه‎های عربی به جهان اسلام
اگر شبکه‌های خبری معروفی چون الجزیره و العربیه را که به نام کشورهای اسلامی در حال فعالیت هستند، از نظر رویکرد نسبت به مسائل جهان اسلام با یورونیوز مقایسه کنیم، نتیجه‌ای غیرقابل باور درباره خیانت این دو شبکه خبری به مسلمانان به دست خواهیم آورد. شبکه غربی یورونیوز که در بیش از ۱۳۵ کشور جهان بیننده دارد، شهرت خود را مدیون اخبار موثقی است که در هر ساعت شبانه‌روز به زبان‌های مختلف پخش می‌کند. این شبکه ماهواره‌ای که مرکز آن در شهر «لیون» فرانسه قرار دارد، پربیینده‌ترین شبکه خبری اروپا محسوب می‌شود و از این نظر می‌تواند نقش مهمی در هدایت ذهنی شهروندان ایفا کند ولی این شبکه با پایبندی به اصل «خبر ناب» سعی می‌کند که تصمیم‌گیری را به خود مردم واگذار کند و صدای «مردم اروپا» نباشد؛ چیزی که در امر اطلاع‌رسانی در دیگر شبکه‌های خبری کمتر با آن روبرو می‌شویم.
حال همین مسئله را در مورد شبکه خبری «العربیه» مورد بررسی قرار می‌دهیم. این شبکه در سال ۲۰۰۳ میلادی فعالیتش را آغاز کرد و اعلام شد که سرمایه‌گذاران اصلی آن مرکز پخش خاورمیانه، گروه حریری در لبنان، عربستان سعودی، کویت و برخی کشورهای حوزه خلیج‌فارس هستند که حدود سیصدهزار دلار برای راه‌اندازی این شبکه هزینه کرده‌اند. این شبکه در حال حاضر برنامه‌های خود را به زبان عربی پخش می‌کند ولی در پایگاه اینترنتی آن اخبار مربوط به جهان و خاورمیانه به زبان‌های عربی، انگلیسی، فارسی و اردو نیز وجود دارد.

رویکرد پررنگ ایران‌هراسی و شیعه‌ستیزی در بخش فارسی‌ العربیه
اخبار بخش فارسی این پایگاه اینترنتی شامل خاورمیانه، ایران، افغانستان و بین‌الملل است؛ نکته جالب در بخش اخبار ایران این شبکه خبری، عدم وجود اخبار فرهنگی و اجتماعی است. تنها اخبار منتشرشده در این پایگاه درباره ایران، سیاسی هستند که همه آن‌ها نیز با دقت خاصی انتخاب شده‌اند تا فضای کشور را ملتهب، پرتنش و غیرقابل کنترل نشان دهند. در هیچ‌یک از خبرهای این پایگاه نمی‌توان نکته مثبتی درباره جمهوری اسلامی ایران یافت به‌گونه‌ای که خواننده این اخبار اگر در خارج از ایران باشد، نوعی ترس از ورود به کشورمان در وی ایجاد می‌شود! چراکه فضای تشریح‌شده در این خبرها حاکی از وجود نوعی «جنگ سرد» در ایران است.
در بخش «دیدگاه» العربیه که شامل مقالات برخی عناصر ضدایرانی است، می‌توان به‌وضوح، توهین به علما، مراجع شیعی و مقامات سیاسی جمهوری اسلامی ایران را مشاهده کرد؛ امری که خلاف اصول رسانه‌ای و به‌دور از اخلاق است. همچنین در مقالات این شبکه خبری به‌صورت آشکار به دخالت‌های وهابیت سعودی در مسائل خاورمیانه، البته به‌گونه‌ای که این دخالت راه‌ حلی برای مشکلات درنظر گرفته شود(!)، اشاره می‌شود.
برای مثال، در مقاله‌ای با عنوان «تاکتیک جدید سعودی و نتایج آن» نویسنده تاکید می‌کند: "در لبنان نیز با موافقت سعودی، تحولات مثبتی برای گذار از بحران طولانی مدت این کشور در حال رخ دادن است. از دیدگاه ناظران، شاهد مرحله‌ ثبات جدی و زمینه‌سازی برای حل نهایی مشکلات لبنان خواهیم بود. این مسئله ربطی به سوریه ندارد و سعی می‌شود کاملا از قضایای سوریه فاصله گرفته شود".
این تحلیل نشان‌ می‌دهد که مشکلات اصلی لبنان در حال حاضر ناشی از عدم موافقت عربستان سعودی با برخی از تحولات این کشور و نیز همکاری گروه حریری با آل‌سعود برای ایجاد تنش است و اگر این «موافقت» و به عبارت دیگر، دخالت سعودی، قوی‌تر شود، مسائل لبنان نیز حل می‌شود.
یکی دیگر از خیانت‌های این شبکه خبری مربوط به مسئله فلسطین است؛ شبکه العربیه در زمان «جنگ ۲۲ روزه» و حمله رژیم صهیونیستی به نوار غزه، به طرفداری از حمله نظامی رژیم اسرائیل پرداخت و جنبش مقاومت اسلامی فلسطین(حماس) را به عنوان مقصر اصلی این حملات معرفی کرد.
یورونیوز به عنوان شبکه‌ای اروپایی اگرچه هیچ‌گاه مخالفتی با سیاست‌های صهیونیستی از خود نشان نداده است ولی در عین‌ حال، جنایات این رژیم در نوار غزه را نیز لحظه به لحظه منعکس کرده و به بینندگان خود اجازه داده است تا تصمیم درست را درباره رژیم اسرائیل بگیرند؛ این شبکه خبری هیچ‌گاه از واژه «تروریست» برای گروه‌هایی چون «حماس» استفاده نکرده است درحالی‌که شبکه‌‌های به‌ظاهر اسلامی و عربی، همگام با صهیونیسم، از به‌کار بردن چنین واژه‌ای هم کوتاهی نکرده‌اند!
«یورونیوز»، شبکه خبری ۲۴ ساعته‌ای است که زیر نظر اتحادیه رادیو ـ تلویزیون اروپا فعالیت و اخبار جهان را به چهارده زبان مختلف مخابره می‌کند. این شبکه تلویزیونی در سال ۱۹۹۳ به پنج‌زبان فرانسه، آلمانی، انگلیسی، ایتالیایی و اسپانیایی راه‌اندازی شد و پس از شش سال، زبان پرتغالی نیز به فهرست زبان‌های آن اضافه شد.
شعار اصلی این شبکه تلویزیونی، «اخبار ناب» است و در هیچ‌یک از برنامه‌های خبری آن، مجری اخبار دیده نمی‌شود و فقط صدای مجری بر روی خبر تصویری به‌گوش می‌رسد. یورونیوز در مالکیت اتحادیه‌ی اروپا نیست، اما شبکه‌ برگزیده‌ این اتحادیه برای اطلاع‌رسانی درباره‌ اروپاست. یورونیوز در رقابت با هفت متقاضی دیگر، به عنوان شکبه‌ خبررسان اتحادیه‌ اروپا برگزیده شد و سالانه ۵ میلیون یورو از این اتحادیه دریافت می‌کند.


کد مطلب: 2326

آدرس مطلب: http://armageddon.ir/vdce.w8wbjh8xp9bij.html

آرماگدون
  http://armageddon.ir