اسلام‌هراسی در قرقیزستان؛ سیاه‌نمایی در کشوری مسلمان

فارس , 18 فروردين 1398 ساعت 12:04

در حال حاضر پدیده اسلام هراسی در برخی کشورها از جمله قرقیزستان در حال رشد است که باید به بررسی و تشخیص ریشه‌های این موضوع پرداخت.


به گزارش «آرماگدون» ، «قنات بیک میرزا خلیل‌اف» کارشناس مسائل دینی قرقیزستان در مطلبی تحلیلی به بررسی پدیده اسلام‌هراسی در این کشور پرداخت.
در این مطلب آمده است: در حال حاضر پدیده اسلام هراسی در برخی کشورها از جمله قرقیزستان در حال رشد است و باید به بررسی و تشخیص ریشه‌های این پدیده بپردازیم.
«ساموئل هانتینگتون» کارشناس مسائل سیاسی آمریکا در کتاب «برخورد تمدن‌ها» دلایل پدیده اسلام هراسی را معرفی کرده است.
در اصل در کتاب «برخورد تمدن‌ها» از اطلاعات ناقص درباره مسلمانان استفاده شده است در حالی که امروزه اسلام نه تنها در حوزه اجتماعی و سیاسی بلکه در تمام بخش‌های زندگی مسلمانان نقش کلیدی دارد.

پدیده‌ای به نام اسلام‌هراسی
در سال ۱۹۹۱ «Runnymede Trust» یکی از مؤسسه‌های لیبرالی انگلیس پیشنهاد استفاده از اصطلاح «Islamophobia» برای افکار و اقدامات افراطی را مطرح و به دنبال یافتن راه‌هایی برای کاهش تنش‌های اجتماعی بود.
در سال ۱۹۹۷ این مؤسسه مطالعه‌ای با موضوع «اسلام هراسی؛ چالشی برای ما» را منتشر کرد و در آن نقش حقوق مسلمانان در انگلستان ذکر شدند.
پس از آن رسانه‌های جهانی اصطلاح «Islamophobia» را در مورد پدیده‌های مربوط به رفتار افراطی نسبت به مسلمانان استفاده کردند.
در قرقیزستان موضوع اسلام هراسی برای اولین بار پس از حوادث ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ مطرح شد و از لزوم بررسی عمیق‌تر این موضوع خبر داد.
اسلام هراسی و اسلام‌ستیزی اشکال و نمادهای فراوانی از جمله ممنوعیت پوشش حجاب در مدارس، ممنوعیت ساخت مساجد، ممنوعیت پخش اذان، تشبیه فعالان دینی محلی با رؤسای سازمان‌های افراطی در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی، نقض حقوق مسلمانان و تمسخر بزرگان تاریخ اسلام (از جمله پیامبر) در رسانه‌ها، انتشار کتاب‌ها و تولید فیلم‌ها با موضوع ضد اسلامی، سوزاندن کتاب قرآن، استفاده از اسلام در مبارزه‌های سیاسی و غیره را دارد.

قرقیزستان و اسلام‌هراسی
در قرقیزستان موضوع اسلام هراسی و دامن زدن به آن گرچه تا حدودی با برخی اقدامات غلط فعالان دینی ارتباط دارد اما عدم اطلاعات کافی درباره ارزش‌های اسلامی در بین مردم این کشور نیز به این موضوع دامن می‌زند.
کارشناسان معتقد هستند رشد و گرایش مردم به دینداری، عامل نگرانی بخش سکولار قرقیزستان شده ضمن اینکه در کشور اختلافات جدی بین شهروندان متدین و سکولار دیده می‌شود.
اسلام هراسی بیشتر در نسل قبل که تحت تأثیر تبلیغات شوروی سابق درباره نقش منفی دین بودند، گسترش یافته و همچنین شهروندان با عقائد غربگرایانه و تحت تأثیر رسانه‌های غربی نیز افکار منفی نسبت به اسلام و مسلمانان دارند.
کارشناسان مسائل دینی قرقیزستان نیز معتقدند عدم ارائه اطلاعات درست درباره اسلام عامل اصلی گسترش پدیده اسلام هراسی است.
در حال حاضر مطالعات جدی در این زمینه و یافتن روش‌های مناسب برای مبارزه با اسلام هراسی موجود نیست.
بر اساس مطالعات «مدرسه صلح طلبی و رسانه‌ای آسیای مرکزی» متعلق به سال ۲۰۱۶ بیش از ۲۸ درصد از اقدامات خشن به بهانه و تحت لوای اسلام هراسی انجام شده است.
در این مطالعه مسلمانان به عنوان هدف اصلی حملات در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی معرفی شدند در حالی که بر اساس داده‌های رسمی بیش از ۸۰ درصد جمعیت قرقیزستان، مسلمان هستند.
همچنین رسانه‌ها مطالب ضد اسلامی را منتشر می‌کنند و مواردی مانند تشبیه اسلام به تروریسم، افراط‌گرایی و خشونت، اشاره به اشتراکات مسلمانان کشور با نمایندگان سازمان‌های افراطی، انتشار اطلاعات غیردرست درباره اسلام، انتقاد از آداب و رسوم مسلمانان، عدم حمایت دولت از برخی مواد شرعی (پوشش حجاب، گذاشتن ریش، نماز جمعه و غیره)، وجود بندهای ضد اسلامی در اسناد رسمی، تشبیه رشد سطح دینداری با رشد افراط‌گرایی، اتهام ارتباط با سازمان‌های افراط‌گرایی توسط رهبران دینی و ...گسترش می‌یابند.
با توجه به موارد فوق می‌توان گفت پدیده اسلام هراسی در قرقیزستان مقوله بسیار مهمی است و ریشه‌های عمیقی در رفتار و اقدامات سکولارها غرب‌گرایان دارد.


کد مطلب: 6687

آدرس مطلب: http://armageddon.ir/vdci.vaqct1aqybc2t.html

آرماگدون
  http://armageddon.ir