جنبش ضداسلامی آلمان؛ از محبوبیت تا افول

ایکنا , 1 آبان 1398 ساعت 12:51

جنببش «پگیدا» در پاییز سال ۲۰۱۴ از سوی لوتز باخمان در «درسدن» آلمان شکل گرفت. پیروان این جنبش خودشان را اروپاییان میهن‌پرست می‌نامند و هدفشان را مبارزه با اسلامی‌ شدن غرب بیان می‌کنند.


پیروان جنبش پگیدا سعی دارند شهروندان آلمان را علیه مسلمانان و اسلام متحد کنند، اما با گذشت پنج سال از تأسیس این جنبش، به نظر می‌رسد که تعداد طرفداران پگیدا کاهش یافته‌ است.
امسال در سالگرد تأسیس جنبش پگیدا، هزاران نفر علیه این جنبش در خیابان‌های درسدن دست به تظاهرات زدند. پگیدا در پاییز سال ۲۰۱۴ از سوی لوتز باخمان در درسدن تأسیس شد. نخستین تظاهرات این گروه نیز به ابتکار باخمان با یک فراخوان فیس‌بوکی و با شرکت ۵۰۰ نفر برگزار شد. هدف از برگزاری این تظاهرات، جلب توجه شهروندان آلمان به سیاست‌های غلط مهاجرت و پناهندگی بود.
این گروه هر دوشنبه در مرکز شهر درسدن گرد یکدیگر جمع می‌شدند. به تدریج اطرافیان لوتز باخمان بیشتر شدند. در ۱۲ ژانویه سال ۲۰۱۵، ۲۵ هزار نفر در درسدن به نفع جنبش پگیدا به خیابان‌ها آمدند. در این زمان، پگیدا در اوج محبوبیت قرار داشت. اما در همان سال اظهارات افراطی و عکس‌های باخمان در هیبت هیتلر برای او و اعضای دیگر جنبش دردسرساز شد. او در پی انتشار عکسش با ظاهری شبیه به آدولف هیتلر و افشای مجموعه‌ای از توهین‌هایش به پناه‌جویان و مهاجران مجبور شد از سمت خود کناره‌گیری کند.

تعقیب قضایی مسئول جنبش
پس از مدتی با تلاش دادستان‌های آلمان، باخمان به اتهام نفرت‌پراکنی و برانگیختن تنفر نژادی تحت تعقیب قضایی قرار گرفت. مجموعه این عوامل باعث شد بسیاری از طرفداران پگیدا از همراهی با این جنبش دست بکشند. با این وجود، پگیدا توانست با دیگر گروه‌های راست‌گرای افراطی همکاری کند. آنها با سخنرانی‌های تحریک‌آمیز علیه مسلمانان و سایر مهاجران توانستند عده‌ای را دوباره به سوی خود جذب کنند.
در این میان تاتیانا فسترلینگ از حزب آلترناتیو برای آلمان، کمک بسیاری به سازمان‌دهی برنامه‌های پگیدا کرد. فسترلینگ در سال ۲۰۱۵ در انتخابات شهرداری درسدن شرکت کرد و توانست ۱۰ درصد آرا را به‌دست آورد. در این زمان، شکاف زیادی میان شهروندان درسدن ایجاد شده بود. طرفداران این جنبش در تظاهرات‌های مختلف، خود را مدافعان اعتقادات راستگرایان افراطی معرفی می‌کردند و با صدای بلند علیه یهودیان شعار می‌دادند. در آن روزها صدها تظاهرکننده از جنبش ضداسلامی پگیدا، شعارهای ضددولتی سر می‌دادند.
در سال ۲۰۱۶، به مناسبت دومین سالگرد تأسیس جنبش خارجی‌ستیز و ضداسلامی پگیدا، هزاران نفر در شهر درسدن آلمان دست به تظاهرات زدند. در این سال، جشن وحدت آلمان نیز به تشنج کشیده شد. بیش از صدها نفر از معترضان، علیه سیاستمداران دعوت شده به این جشن شعار دادند. معترضان، در برابر محل برگزاری جشن وحدت آلمان شعار «خائن» و «مرکل باید برود» سر دادند. همچنین صدای سوت و هو در میان معترضان به گوش می‌رسید. یکی از شعارهای آنها، «رسانه‌های دروغ» بود. با این حال، محکومیت‌های قضایی باخمان و اظهارات و حرکات افراطی طرفداران این جنبش باعث شد که محبوبیت پگیدا روزبه‌روز کمتر شود.

تعداد معدود طرفداران
در چند سال‌ گذشته تنها تعداد معدودی از طرفداران این جنبش در سالروز تأسیس آن در خیابان‌های درسدن جمع می‌شدند. این در حالی است که امسال هزاران نفر نیز در اعتراض به سیاست‌ها و اقدامات اعضای این جنبش به خیابان‌های درسدن آمدند. هانس فورلندر، استاد دانشگاه درسدن و محقق در حوزه علوم اسلامی معتقد است که در حال‌ حاضر این جنبش محبوبت خود را از دست داده است. او در این باره گفت: «پگیدا حتی دیگر یک جنبش نیست، تنها اقدام آنها این است که به صورت پراکنده، در درسدن تظاهرات برگزار ‌می‌کنند. آنها مدت‌ها سعی کردند افکار افراطی را در آلمان گسترش دهند.»
او درباره انگیزه شکل‌گیری این جنبش گفت: «جنبش پگیدا که امروز به وضوح طرفدار اعتقادات افراطی است، در ابتدا به دلایلی کاملاً متفاوت مانند نارضایتی از رفتار سیاستمداران و رسانه‌ها شکل گرفت. اما این جنبش به تدریج با انتقاد از حضور مهاجران و مسلمانان در آلمان و اروپا، اعتقادات افراطی را ترویج داد و علیه مسلمانان و مهاجران، رفتاری خصمانه در پیش گرفت. متاسفانه، پگیدا باعث به خشونت‌کشیده شدن گفتمان سیاسی و اجتماعی در آلمان شد. آنها گروه‌های راستگرای افراطی در آلمان را ترغیب کردند تا دوباره به میدان سیاسی کشور بازگردند و متأسفانه توانستند برای مدتی، به گسترش افکار پوپولیستی و افراطی در آلمان کمک کنند.».
او معتقد است که پدیده پگیدا تأثیری مخرب بر گفتمان سیاسی آلمان داشته، اما حالا این جنبش ضعیف شده است و در آلمان جایگاهی ندارد. به اعتقاد این استاد دانشگاه، در حال حاضر باید نگاه سیاستمداران آلمانی به حزب آلترناتیو برای آلمان باشد که هر روز قدرت بیشتری می‌گیرد.


کد مطلب: 6820

آدرس مطلب: http://armageddon.ir/vdch.in-t23n6vftd2.html

آرماگدون
  http://armageddon.ir