ام هارون؛ تلاشی سعودی برای پاک کردن حافظه تاریخی جوامع عربی

اسلام تایمز , 31 فروردين 1399 ساعت 13:00

عمده ترین هدف ساخت سریال پاک کردن حافظه تاریخی جوامع عربی از جنایات رژیم صهیونیستی است که یکی از موانع اصلی در افکار عمومی جهان عرب در پذیرش هر نوع سازشی با صهیونیست ها می باشد


به گزارش «آرماگدون» ، ماه مبارک رمضان همواره فرصت مناسبی برای جذب مخاطب بیشتر از سوی شبکه های تلویزیونی کشورهای اسلامی با پخش سریال های جذاب بوده است.
در این ماه که بر اساس آمار مختلف،تعداد بینندگان تلویزیونی در کشورهای اسلامی به طور چشمگیری افزایش می یابد، فرصت مناسبی برای پیشبرد اهداف فرهنگی به شبکه‌های مختلف تلویزیونی با گرایش های متفاوتشان دست می دهد.
در این میان سریالی به نام "ام هارون"که قرار است در ماه مبارک رمضان توسط شبکه سعودی «ام بی سی» پخش شود؛ حرف و حدیث های زیادی را در بین مخاطبین عرب زبان به وجود آورده است.

شگردهای رسانه ای جهت پیشبرد عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی
سریال أم هارون، داستان زنی یهودی است که اصالتا از ترکان عثمانی، محسوب می شود که بعد از چند سال اقامت در ایران و عراق، نهایتاً در بحرین اقامت می کند و در این شبه جزیره برای سال‌های طولانی به عنوان قابله مشغول به کار می‌شود تا اینکه با تشکیل رژیم صهیونیستی و مهاجرت یهودیان به فلسطین اشغالی، او نیز راهی سرزمین‌های اشغالی فلسطین می‌شود.
موضوع این سریال در واقع زندگی یهودیان عرب ساکن کشورهای عربی در خلیج فارس در دهه چهل قرن گذشته است و این سریال چنان وانمود می‌کند که آن‌ها به دلیل دیانت خود مورد ظلم و ستم واقع شده اند بدین ترتیب از جامعه عربی اسلامی طرد شده‌اند.
به گفته برخی از تحلیلگران، ساخت این سریال آن‌ هم در مقطع زمانی کنونی که چندی پیش دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا با حضور بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی از طرح ضد فلسطینی خود موسوم به معامله قرن رونمایی کرد، مشکوک به نظر می‌رسد.
در واقع پیام اصلی این سریال که سازندگان آن در پی انتقال آن به مخاطبان خود می باشند، در درجه اول همسان سازی یهودیت و صهیونیست است و گویا سازندگان این سریال قصد دارند اینگونه به مخاطبان خود القا کنند که پدیده صهیونیست، حاصل ظلم به یهودیان در منطقه بوده است و این پدیده یک واقعیت غیر قابل انکار به شمار می رود.
بر این اساس نباید در مواجه با پدیده ای که ریشه در وقایع تاریخی منطقه دارد با نادیده انگاری مواجه شد و برای ساختن آینده ای روشن در منطقه ی عربی و اسلامی می بایست؛یهودیت که از دید سازندگان این سریال همان صهیونیست است را به عنوان بخشی از آینده منطقه پذیرفت و با آن ارتباط برقرار کرد.
طارق الطورای، استاد تفسیر دانشکده شریعت اسلامی دانشگاه کویت در اینباره به الجزیره گفت که نگرانی‌ها از این نوع کارهای به اصطلاح فرهنگی-هنری از دو جهت است؛ نخست اینکه زمینه را برای این ادعا فراهم می‌کند که بگویند یهودی‌ها در کویت یا سایر کشورهای عرب خلیج فارس حق تاریخی دارند در حالی که این گونه یهودی‌ها از سایر کشورها به کویت آمده‌اند.
استاد کویتی ادامه داد، نگرانی دوم از این جهت است که این سریال مقدمه ای برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل باشد و به سبک کمدی درام، موضع مخالفت دولت و ملت کویت در این باره را تغییر دهد.
در کنار موارد مذکور عدم اشاره شبکه های عربی وابسته به جریان حامی معامله قرن و عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی به جنایات عدیده و غیر انسانی این رژیم به همراه تقلیل تاریخ مبارزاتی ملت فلسطین با اشغالگران، دیگر سناریوهای رسانه ای هستند که برای پیشبرد عادی سازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی دنبال می شود.
عمده ترین هدف این نوع تلاش ها نیز پاک کردن حافظه تاریخی جوامع عربی از جنایات رژیم صهیونیستی است که یکی از موانع اصلی در افکار عمومی جهان عرب در پذیرش هر نوع سازشی با صهیونیست ها می باشد.

هویت سازندگان این سریال و سابقه شبکه سعودی
این سریال محصول مشترک شرکت «الفهد» متعلق به هنرمند و بازیگر کویتی «حیاة الفهد» که خود در نقش ام هارون بازی می‌کند و شرکت «جرناس»، متعلق به فردی امارتی به نام «احمد الجسمی» است. هر دو شرکت از تولیدکنندگان بانفوذ در شبکه معروف سعودی «MBC» هستند و کارگردان آن نیز فردی مصری به نام «محمد العدل» است که همه صحنه‌های آن در امارات عربی متحده گرفته شده است.
شبکه سعودی ام بی سی که علی رغم انکار مقامات سعودی از رابطه بسیار نزدیکی با خاندان آل سعود برخوردار است، پیش از این نیز در راستای پیشبرد اهداف خاندان سعودی اقداماتی انجام داده بود که باعث بروز جنجال هایی در سطح منطقه شده بود. پخش سریالی با نام عمر فاروق که در نهایت با مخالفت الازهر و حتی بعدها برخی علمای سعودی مواجه شد نمونه ای از این امر است؛ به طوری که برخی از علمای سعودی مالکان شبکه ام بی سی را مفسد فی الارض اعلام کردند، این قضیه بار دیگر از شکاف میان خاندان آل سعود و علمای وهابی پرده برداشت که در سال های پس از ساخت این سریال و درجریان برنامه ی به اصطلاح اصلاحات ولیعهد سعودی در این کشور،این امر بیشتر نمایان گشت.
بنابراین آشکار است که شبکه ی ام بی سی که رابطه ی بسیار نزدیکی با خاندان آل سعود دارد به وسیله ای برای پیشبرد اهداف فرهنگی عربستان سعودی در سطح داخلی و منطقه ای تبدیل شده است و پخش سریال ام هارون که عادی سازی روابط با رژیم اشغالگر قدس را دنبال می کند نیز در چارچوب همین سیاست رسانه ای قرار می گیرد.

واکنش ها به ساخت این سریال
رأفت مُره، از رهبران جنبش حماس در واکنش به پخش این سریال در ماه رمضان گفت که هدف از ساخت سریال ام هارون، تحریف واقعیت و سوق دادن شهروندان عرب خلیج فارس به سمت عادی سازی روابط با صهیونیستها است.
وی افزود که شخصیت أم هارون که نقش آن را خانم حیاة الفهد بازی می‌کند، شخصیت گُلدا مئیر، چهارمین نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی،پیرزن کینه‌توز جنایت‌کار و قاتل را برای او تداعی می‌کند.
عضو حماس گفت: سریال ام هارون، تلاشی است برای تصویب پروژه سیاسی و فرهنگی صهیونیست‌ها در کشورهای عربی.
این رهبر حماس در توییتی با بیان اینکه عاقبت هرگونه عادی‌سازی روابط با اسرائیل ویرانی و خرابی است، نوشت:ام هارون می‌خواهد جامعه خلیجی را به صورت تدریجی در چارچوب عادی‌سازی روابط با اشغالگر اسرائیلی وارد کند آن هم زمانی که برخی از حاکمان برای حفظ تاج و تخت خود و ایجاد روابط محکم با نتانیاهو له‌له می‌زنند.
در همین رابطه شبکه قدس نوشت که ۱۳ نهاد، مرکز و ائتلاف در فلسطین و خارج از آن طی بیانیه‌ای مشترک ضمن محکوم کردن ساخت این سریال، از عوامل اجرایی شبکه سعودی ام.بی.سی خواستند، از پخش آن جلوگیری کنند.


کد مطلب: 6939

آدرس مطلب: http://armageddon.ir/vdci.paqct1a33bc2t.html

آرماگدون
  http://armageddon.ir