داخلی صفحه آخر خبر
زن ستیزی نهادینه شده در جامعه آمریکایی
مناظره های انتخاباتی در ایالات متحده درحالی بازار تبلیغات ریاست جمهوری در این کشور را داغ کرده که محتوای این مناظره ها خبر از شکاف های عدیده اجتماعی در جامعه آمریکایی می دهد.
دوشنبه ۱۷ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۰۲:۲۷
کد مطلب: 5023
به گزارش «آرماگدون» ، یکی از شکاف های مهمی که در مناظره های انتخاباتی و برنامه ریزی های تبلیغاتی هر دو کمپین جمهوریخواه و دموکرات بازتاب یافته، موضوع شکاف جنسیتی در آمریکاست. بحثی جنجالی که بسیاری از نگاه ها را نه فقط در آمریکا، بلکه در جهان، به مباحث انتخاباتی در آمریکا معطوف کرده است.

عدالت جنسیتی؛ سراب یا واقعیت؟
سالهاست که سیاستمداران آمریکایی از آزادی زن و رعایت حقوق زنان در آمریکا سخن به میان آورده و کم نیستند زنانی که زندگی در جامعه آمریکایی و بهره بردن از این آزادی های وعده داده شده را آرزو می کنند. مانور تبلیغاتی رسانه های آمریکایی بر روی سبک زندگی آمریکایی و آزادی در این کشور، باعث شده تا موضوع آزادی زن، به یک مولفه اثرگذار بر قدرت نرم ایالات متحده تبدیل شود.
بسیاری از صاحبنظران مسائل زنان و یا فعالان فمنیست، جامعه آمریکایی را سرزمین موعود زنان دانسته و هالیوود به عنوان یکی از ابزارهای مهم تبلیغات واشنگتن، اصرار دارد که زن آمریکایی را زنی آزاد و بهره مند از برابری با مردان نشان دهد.
همین مانور تبلیغاتی بر روی وضعیت زنان در آمریکا تا آنجا پیش رفته که کاندیداتوری هیلاری کلینتون برای ریاست جمهوری آمریکا به عنوان نماد آزادی و قدرت زن به شمار آمده و از همین حالا فمینیست ها منتظرند تا با پیروزی کلینتون در انتخابات نوامبر، جشن قدرت گرفتن زنان را برگزار کرده و شعارهای تبلیغاتی درباره زیست ایده آل زنان در آمریکا را به اوج برسانند.

فایل صوتی ترامپ و دم خروس زن ستیزی آمریکایی
هرچند نمی توان پیشرفت هایی که در رابطه با رعایت حقوق زنان در آمریکا رخ داده را کتمان کرد و وضع زنان برده آمریکایی در قرون گذشته را با موقعیت امروز زنان قیاس کرد، اما دست کم محتوای مناظره های انتخاباتی در آمریکا نشان می دهد که هنوز موضوع زن ستیزی در آمریکا چقدر ذهن جامعه آمریکایی را مشغول به خود کرده و برخلاف تبلیغات موجود، آمریکا نه فقط از تفکرات مردسالارانه عبور نکرده، بلکه به طرزی حیرت آور شکاف جنسیتی را با شکاف های طبقاتی و سیاسی در هم تنیده است.
انتشار فایل صوتی دونالد ترامپ علیه زنان و طرح مسائلی ضداخلاقی درباره رابطه ثروتمندان با زنان در آمریکا یکی از مصادیق مهم زن ستیزی در جامعه آمریکایی است. موضوعی که افشای آن، نه فقط جامعه آمریکا را در حیرت فرونبرده، بلکه تنها تبعیض های زیرپوستی علیه زنان در جامعه آمریکا را آشکار ساخته است.
اظهارنظرها در کمپین جمهوریخواهان درباره این فایل صوتی به خوبی نشان می دهد که ادبیات زن ستیز در آمریکا تا چه اندازه بدیهی و پذیرفته شده است. به گونه ای که یک زن فعال در کمپین انتخاباتی دونالد ترامپ درباره این فایل به بی.بی.سی گفته، هر روز می توان ادبیاتی مشابه آنچه ترامپ درباره زنان گفته را از سوی مردان شنید.

زنی سیاستمدار، نماینده ساختار مردسالار
ادبیات ضداحلاقی ترامپ درباره زنان – که اگر جنگ قدرت بر سر کاخ سفید نبود، هیچگاه نه منتشر می شد و نه حساسیت برمی انگیخت – درحالیست که در کمپین رقیب او نیز موضوع زن ستیزی مولفه ای پذیرفته شده است. نمونه اش، مقاله اخیر روزنامه نیویورک تایمز است که این گزاره تبلیغاتی ترامپ را تایید کرده که حرف های ترامپ فقط حرف او نیست، بلکه در رفتار بیل کلینتون بروز یافته است. رفتاری که حتی ایرانیان نیز موضوعات مرتبط با آن را به خوبی در یاد دارند.
استفاده از قدرت سیاسی برای بهره برداری جنسی از زنان و تجاوز بی شرمانه به آنها در دوره ریاست جمهوری همسر هیلاری کلینتون، پاشنه آشیل او در مبارزات انتخاباتی است. افزون بر این، نقشی که هیلاری کلینتون شخصا در مقام یک وکیل علیه یک دختربچه دوازده ساله بازی کرده که مورد تجاوز قرار گرفته بود، نشان می دهد که این زن سیاستمدار، تا چه اندازه ذوب در ساختارهای مردسالارانه جامعه آمریکایی شده و در واقع به رغم اینکه او یک زن است، اما حاضر است تا نماینده ای برای ساختارهای مردسالار رفتار اجتماعی در ایالات متحده به شمار آید.
البته اثبات فرهنگ زن ستیز آمریکا فقط متوقف به اظهارنظرهای ریاکارانه دو کاندیدای ریاست جمهوری نیست. نگاهی به آمار بالای قتل زنان در آمریکا، استفاده از سلاح علیه آنها، سوءاستفاده جنسی از نوجوانان، آمار بالای سقط جنین در میان دختران دانش آموز و یا استفاده جنسی از زنان در ارتش ایالات متحده به خوبی نشان می دهد که فرهنگ آمریکایی چطور به جای حل مساله تبعیض علیه زنان، آنها را به ابزار جنسی مردان تبدیل کرده و با این حال این واقعیت ها را تحت پوشش تبلیغاتی آزادی زن، پنهان می کند.

توهم دفاع لیبرالیسم آمریکایی از حقوق زنان
تاکید بر بحران شکاف جنسیتی در جامعه آمریکا البته به آن معنی نیست که باید همه تجاربی که این جامعه در مسیر برابری زن و مرد طی کرده است را به کلی نادیده گرفت. بدیهی است که گام های مثبت بسیاری در همه جوامع برای کنترل مساله تبعیض جنسیتی برداشته شده اما مساله اینجاست که گاهی تبلیغات درباره این گام های مثبت چنان بزرگنمایی شده که به پاک شدن صورت مساله انجامیده است.
به عبارت بهتر، بحث بر سر این نیست که وضعیت زنان در آمریکا بهتر است یا مثلا در کشوری چون سومالی که دختران جوان حتی از حق تحصیل نیز محرومند، بلکه مساله این است که آیا جامعه آمریکایی به اندازه ای که ادعا شده بهشتی برای زنان به شمار می آید یا هنوز در چنبره تفکرات ضدزن گرفتار است؟ برای داوری در این باره، مناظره های انتخاباتی در آمریکا و نگاهی به اخبار انتخابات ۱۸ آبان در این کشور کافی است تا مخاطب دریابد حال و روز زنان در آمریکا چگونه است و طبقه حاکم بر این کشور – چه طبقه سیاستمدار که بیل کلینتون نماد آن است و چه طبقه سرمایه دار که فعلا دونالد ترامپ آن را نمایندگی می کند – چه نگاهی به زنان دارند؟
مدافعان آزادی زن به سبک آمریکایی بد نیست به این پرسش بیندیشند که آیا فرهنگ لیبرال در جامعه آمریکایی به راستی توانسته در حدی که ادعا می کند، مساله نابرابری علیه زنان در آمریکا را حل کند و یا تنها با کمک ابزارهای تبلیغاتی، توهم برابری زن و مرد را ایجاد کرده است؟ حبابی از توهم که احتمالا با پیروزی کلینتون در این انتخابات بزرگ تر خواهد شد و البته با توجه به عملکرد احتمالی او در آینده، شکننده تر از قبل.
Share/Save/Bookmark