نقش مؤثر قرآن در تغییر ساختار گفتمانی مردم جهان
داخلی صفحه آخر خبر
نقش مؤثر قرآن در تغییر ساختار گفتمانی مردم جهان
یکی از ویژگی‌هایی که اختصاص به فرهنگ قرآنی دارد و در انقلاب‌های فکری و فرهنگی جهان معاصر کمتر به چشم می‌خورد تأثیرگذاری قرآن کریم در تغییر ساختارهای گفتمانی مردم بوده است.
پنجشنبه ۲۷ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۰۴:۵۳
کد مطلب: 4647
به گزارش «آرماگدون» ، زهرا کدخدامزرجی، رئیس مؤسسه فرهنگی قرآنی الهدی در کوالالامپور در مطلبی با عنوان «قرآن و نقش آن در زندگی مردم جهان/ تأثیرات قرآن کریم بر زبان روزمره مردم» آورده است: در عصری زندگی می‌کنیم که ارزش‌های قرآنی برای حیات فردی و اجتماعی کمتر مورد توجه مسلمانان جهان قرار می‌گیرد و ارزش‌های غربی و زندگی پر از تجمل و مصرف‌گرایی جایگزین ارزش‌های معنوی قرآنی شده است. شاید بسیاری از ما فراموش کرده‌ایم که قرآن کریم در دوران زندگی پیامبر(ص) توانست انقلابی فرهنگی در زندگی فردی و اجتماعی مردم پدید آورد به گونه‌ای که قبل و بعد از آن زمان چنین انقلاب و تحولی درونی در طول تاریخ مشاهده نشده است.
تحولات پدیدآمده توسط قرآن کریم در میان مسلمانان صدر اسلام به نوعی احیای ارزش‌های معنوی بوده است که قیود زمان و مکان آنها را محدود نمی‌ساخت و شامل همه ملل و اقوام با زبان‌ها و رنگ‌های گوناگون می‌شد. یکی از ویژگی‌هایی که اختصاص به فرهنگ قرآنی دارد و در انقلاب‌های فکری و فرهنگی جهان معاصر کمتر به چشم می‌خورد تأثیرگذاری قرآن کریم در تغییر ساختارهای گفتمانی مردم بوده است. معمولا در تحولات فرهنگی دیده‌ایم که افکار، عقاید و دیدگاه‌های مردم تغییر می‌کند، اما زبان روزمره آنان را نمی‌تواند متحول سازد؛ این در حالی است که قرآن کریم به مدد وحی الهی و اتصال به فیوضات ربانی تنها کتابی است که در زبان محاوره‌ای مردم نیز تحولی شگرف ایجاد کرده است.
اگر نگاهی به تاریخ و فرهنگ کشورهایی که امروزه به عنوان کشورهای عربی می‌شناسیم بیاندازیم ثابت می‌شود که بیشتر ساکنان این ممالک به زبانی غیر از عربی سخن می‌گفته‌اند و امروزه به فضل قرآن کریم همه با یک زبان و آن هم زبان عربی «قرآن» سخن می‌گویند و این تأثیرگذاری قرآنی بر ساختار زبانی آنان به اندازه‌ای بوده است که زبان غیر عربی در میان آنان ناشناخته مانده و تنها برخی واژه‌های بومی در آن زبان را به کار می‌برند؛ اما هویت اصلی آنان در ساختار زبانی به قرآن کریم می‌رسد.
بنابراین باید گفت که کدام کتاب به جز قرآن کریم از کتب اخلاقی، فلسفی، دینی، اجتماعی و فرهنگی در قرون گذشته تا عصر کنونی توانسته است چنین تحولی شگرف را در ساختار زبان روزمره یک ملت ایجاد کند؟ مسلمانان معاصر از چنین ظرفیت تأثیرگذاری در قرآن کریم باید بیشترین بهره را برای زندگی فردی و اجتماعی ببرند تا بتوانند سعادت دنیوی و اخروی را تضمین کنند.
ظرفیت فرهنگی و ادبی قرآن کریم را در هیچ اثری از آثار علمی و ادبی جهان نمی‌توان پیدا کرد و انسان در قرون گذشته تاکنون هرگز شاهد تحولاتی عمیق در فرهنگ‌های دیگر جهان که قرآن کریم در درونمایه انسانی ایجاد کرد، نبوده و نخواهد بود.
اگر مردم بدانند که قرآن کریم دارای توانایی و ظرفیت ایجاد تحولات عظیم فرهنگی و اجتماعی و حتی زبانی همچون دوره صدر اسلام است در آن صورت به فرهنگ وارداتی غرب به دیده اعجاب نمی‌نگرند و از آن منابع انتظار ایجاد تحول در ارزش‌های فرهنگی و اخلاقی و اجتماعی نخواهند داشت و به تعالیم قرآنی توجه بیشتری مبذول خواهند داشت.
Share/Save/Bookmark
مرجع : ایکنا