حجاب دختران روسی در بن‌بست سلایق دانشگاهی
حجاب دختران روسی در بن‌بست سلایق دانشگاهی
درحالی که بحث از آزادی بیان و اندیشه طی سال‌های اخیر نقل محافل سیاسی و اجتماعی غرب شده، اما امروز دختران محجبه روسی برای دفاع از این فریضه اسلامی گرفتار بن‌بست سلایق دانشگاهی شده‌اند.
يکشنبه ۳۰ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۵:۱۱
کد مطلب: 2955
به گزارش «آرماگدون» ، مساله حجاب اسلامی که طی سال‌های اخیر جزو مهم‌ترین مقوله‌های فرهنگی در کشورهای غیراسلامی عنوان می‌شود، امروز مشکل اساسی کانون‌های آموزشی روسیه شده است. موضوع استفاده از پوشش حجاب اسلامی در مدارس و دانشگاه‌های روسیه اخیراً به دنبال تصمیم دانشگاه پزشکی پیروگوف مسکو به منع پوشش‌های دینی در محیط دانشگاه، رسانه‌ای شده تا این دانشگاه نیز به جمع دیگر مراکز علمی بپیوندد که ممنوعیت حجاب را دستور کار خود قرار داده‌اند.

حمایت قانون از زیرپاگذاشتن ارزش‌های اسلامی در جامعه روسیه
این نخستین‌بار نیست که ریاست یک مرکز آموزشی با اتخاذ چنین تصمیمی موجی از انتقادات را متوجه خود می‌کند. اولین‌بار سال ۲۰۱۲ بود که مدیر یکی از مدارس سرزمین استاوروپول روسیه، دانش‌آموزان محجبه این مرکز را از ورود به کلاس‌های درس بازداشته بود. این امر با شکایت اولیاء و مراجعه آنان به مراکز قانونی مواجه شد؛ چراکه این اقدام با قانون روسیه که معترف به آزادی عقاید است، در تناقض بود.
در نهایت با پیگیری قانونی این مسئله، دادگاه عالی روسیه به ممنوعیت پوشش حجاب در مدارس نیز اعتراف کرد و دانش‌آموزان شاکی مجبور به ادامه تحصیل در مراکز آموزشی آزاد و یا مدارس دینی شدند.
این مساله وقتی به اوج خود رسید که ریاست دانشگاه پزشکی پیروگوف موسکو اوایل سپتامبر جاری تصمیم به ممنوعیت لباس‌های دینی و ملی در این دانشگاه گرفت. بر اساس این تصمیم دانشجویان از پوشیدن لباس‌هایی که دلالت بر گرایش به دین و مذهبی خاص می‌شود، و یا بیانگر نژاد و قومیتی خاص است، منع شدند.

بهانه‌های واهی مقامات دانشگاهی برای اعمال سلایق ضددینی
ضمیر محیی‌الدین‌اف، معاون اول رئیس اداره امور مسلمانان بخش اروپایی روسیه در این باره معتقد است: اگر بی‌حجابی، حکمی برای مدارس دخترانه زیر سن تکلیف بود؛ مخالفتی وجود نداشت. اما دخترانی که به سن تکلیف می‌رسند و بر اساس حکم اسلام، موظف به رعایت این فریضه شرعی هستند، دیگر جای بحثی نیست که با حکم خدا مخالفت شود.
مساله مهم در این میان، صدور حکم ممنوعیت حجاب از تاریخ ۱۰ سپتامبر جاری بود که مقامات روسی ضرورت ممنوعیت حجاب را با سلامت اخلاق دانشگاهی مرتبط دانسته‌اند! چنانچه در ابتدای سال ۲۰۱۳ نیز مسوولان دانشگاه دولتی اقتصاد و آمار مسکو این ممنوعیت را تضمینی برای امنیت دانشجویان عنوان کردند! و پس از آن دانشگاه‌های ولگوگراد، آستراخان و روستوف چنین تصمیماتی اتخاذ و ممنوعیت حجاب را اعلام کردند. در عین حال دانشگاه اوگاریوف جمهوری موردوا با بدترین شکل ممکن در برابر حجاب موضع گرفت و اخراج دانشجویان محجبه را در دستور کار خود قرار داد.
الکساندر ورخوفسکی، مدیر مرکز اطلاع‌رسانی در حوزه حقوق بشر در روسیه(سووا) نیز اجرای چنین تدابیری را، تلاش برای یکدست کردن دانشجویان عنوان کرد و گفت: مخالفت دانشجویان محجبه با چنین تصمیماتی توسط مقامات دانشگاهی درک نمی‌شود. چه کسی تعیین می‌کند که روسری بر روی سر یک دانشجوی مسلمان و یا ارتدوکس، حجاب است یا جنبه تزئینی دارد؟ آیا باید با ممنوعیت این نوع پوشش، دانشجو را از ادامه تحصیلات عالیه بازداریم؟!
این در حالی است که تعیین لباس فرم در مؤسسات آموزشی با قانون فدرال در حوزه آموزش، تناقضی ندارد و تنها اگر با انجام نظرسنجی مشخص شود همه دانشجویان مخالف حجاب هستند، می‌توان حکم به ممنوعیت آن داد.

ادامه تلاش‌ها برای دفاع از فریضه اسلامی حجاب در دانشگاه‌ها
نمونه‌های اعتراض دانشجویان مسلمان به چنین قوانینی در دانشگاه‌ها و مراکز علمی زیاد بوده است؛ چنانچه آوریل سال گذشته در یکی دیگر از دانشگاه‌های مسکو، حکم ممنوعیت اقامه نماز در محیط دانشگاه اعلام شد؛ مسئله‌ای که با نارضایتی دانشجویان مسلمان همراه بود و حتی تلاش کردند تا با کمک برخی مدرسان دانشگاه چنین تصمیمی را لغو کنند.
دانشجویان مسلمان روسیه کماکان تلاش‌های خود را برای ملغی کردن حکم ممنوعیت حجاب در دانشگاه‌ها به کار گرفته‌اند؛ درهمین راستا، ضمیر محی‌الدین‌اف، معاون اول رئیس اداره امور مسلمانان بخش اروپایی روسیه، معتقد است که این مقاومت تا احقاق کامل حق استفاده از حجاب اسلامی در دانشگاه‌ها ادامه دارد و اگر قرار به اجرای چنین تصمیمی باشد؛ باید برای همه پیروان ادیان اجرا شود. لذا استفاده از صلیب توسط مسیحیان و یا نشان‌های یهودیت و دیگر شمایل‌ دینی باید برای همه اتباع ادیان ممنوع باشد نه اینکه منحصر به دانشجویان مسلمان شود.
محی‌الدین‌اف بر این باور است، مهم‌ترین راهکار در شرایط فعلی فقط توافق است. در غیر این صورت این مشکل هر روز بزرگتر شده و تبدیل به چالش خواهد شد؛ چراکه تعداد مسلمانان در روسیه هر سال رو به افزایش است. بنابراین برای همگان بهتر خواهد بود که هرچه زودتر راهکاری را در جهت هم‌زیستی مسالمت‌آمیز در کنار یکدیگر بیابیم و تنوع در جهان و اختلاف افراد بشر را درک کنیم.
در روسیه بیش از ۲۵ میلیون مسلمان سکونت دارند که اکثراً در مناطق قفقاز، ولگا و منطقه مرکزی روسیه شامل مسکو و سن پترزبورگ زندگی می‌کنند.
Share/Save/Bookmark
مرجع : شفقنا