زندگی مسلمانان در آمریکا با توجه به حقوق اسلامی بررسی شد
«طلاق اسلامی در شمال امریکاIslamic Divorce in North America» به قلم جولیا مکفارلن مطالعه ای در خصوص حقوق خانواده در اسلام و امکانهای اجرای آن در سیستم حقوقی غیر اسلامی است.
دوشنبه ۱۶ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۰۶:۰۷
کد مطلب: 3769
به گزارش «آرماگدون» ، کتاب «طلاق اسلامی در شمال امریکا» به بررسی چگونگی زندگی مسلمانان و مناسبات آنان با توجه به حقوق اسلامی در آمریکای شمالی اختصاص یافته است.
با توجه با مطالب این اثر می توان گفت نویسنده به شکل موردی در اندازه قابل توجهی موضوع ازدواج و طلاق را در جامعه آماری خود مورد مطالعه قرار داده است. به باور وی مطالعه روند ازدواج و طلاق در ارتباط با وضعیت شخصی در حقوق اسلامی قابل بررسی است.
از دیگر سوی جولیا مکفارلن می کوشد تجزیه و تحلیل دقیقی از تجارب زنان مسلمان به دنبال طلاق مبتنی بر حقوق اسلامی، با استناد بر جامعه آماری خود، ارائه نماید. از جمله دیگر موضوعاتی که از سوی نویسنده مورد توجه قرار گرفته است می توان به بررسی تغییرات در زندگی مذهبی شکل گیری خوانشی نوین از دینداری و رابط بین الاذهانی و تعهدات فرهنگی و مذهبی، و حقوق جدید زن مسلمان اشاره نمود.
نویسنده می کوشد توضیح دهد که در چه زمینه هایی توجه فزاینده در میان سیاست گذاران و عموم مردم به نقش شریعت در زندگی روزمره مسلمانان غربی شکل گرفته است.
کتاب او توضیح می دهد چگونه ازدواج و طلاق مطابق فرآیندهای حقوق و فقه اسلامی در شمال امریکا جاری می گردد. از دیگر سوی فارلن با اتخاذ رهیافت جامعه شناختی طیف گسترده ای از نگرش ها نسبت به ارزشهای خانواده معاصر و ظهور تغییرات در نقشهای جنسیتی ارائه می نماید. به باور وی ظهور یک منش رفتاری و سبک زندگی غربی با رویکر جهانشمول تعادل میان تعهد دولت و موازین جهانی را به چالش می کشد.
دیگر چالش مطرح در این خصوص چگونگی حضور موازین شرعی در زندگی جمعی و امکان ایفای نقش توسط حقوق اسلامی در جهان معاصر و به طور ویژه در کشورهای غیر اسلامی است که نویسنده این مهم را در موضع طلاق اسلامی پی گیری نموده است.
وی در بخشهایی از کتاب می کوشد برابری مدنی، حفاظت از آزادی مذهبی، آزادی در انجام اعمال مذهبی و پاسداشت تنوع فرهنگی را، از زاویه حقوق معصر غربی و از دیگر سوی از چشم انداز حقوق اسلامی، مورد بررسی قرار دهد.
جولیا مکفارلن مطالب کتاب«طلاق اسلامی در شمال امریکا» را در یک پیشگفتار و هشت بخش تنظیم نموده است. بخشهای اثر عبارتند از بخش نخست: هویت مسلمان در غرب، بخش دوم: پرایمر در قانون خانواده اسلامی، بخش سوم: ازدواج، بخش چهارم: متاهل ماندن، بخش پنجم: اختلاف های زوج ها و سرباز زدن از وظایف، بخش ششم: طلاق، بخش هفتم: پیامدهای طلاق و بخش هشتم: مسائل حقوقی برای ازدواج و طلاق اسلامی. کتاب با ارائه ضمیمه هایی در موضوعات نکاح، واگذار طلاق به حاکم در طلاق کلامی و فسخ به پایان می رسد.
در یک جمع بندی پایانی می توان گفت کتاب با وجود تمرکز بر موضوع طلاق مطالعاتی پیرامون حضور شریعت در ساحت های گوناگون زندگی فرد مسلمان را نیز پوشش می دهد. صفحه هایی از کتاب به موضوع هایی همچون روابط میان ایمان، معنا، دستور های مذهبی و دموکراسیهای معاصر اختصاص یافته است.
می توان ادعا نمود این کتاب یکی از پژوهش های مبتنی بر روش تجربی و روشنگر است که به شک گیری یک درک علمی از حضور حقوق اسلامی، در زندگی مسلمانانی که در شمال امریکا زندگی می کنند، کمک می کند.
مرجع : پایگاه اطلاع رسانی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی