فیلم هالند در اسلام هراسی ریشه دارد
یک تحلیلگر سیاسی:
فیلم هالند در اسلام هراسی ریشه دارد
فيلم جنجال برانگيز ضد اسلامي يک مورخ انگليسي، موج انتقادات را به دليل ديدگاه‌هاي وي درباره ريشه‌هاي اسلام، به همراه داشته است.
چهارشنبه ۲۲ شهريور ۱۳۹۱ ساعت ۱۳:۵۰
کد مطلب: 953

اين فيلم مستند با نام « اسلام : داستان ناگفته» ساخته« تام هالند»، هفته پيش از شبکه ۴ انگليس پخش شد. بيش از يک هزار مورد شکايت عليه اين شبکه و همچنين ۲۰۰ شکايت ديگر عليه اداره نظارت بر رسانه‌هاي انگليس (آفکام) به دليل پخش اين مستند مطرح شده است .در اين فيلم ادعا مي‌شود که مدارک معاصر معدودي در مورد ريشه اسلام و زندگي پيامبر اسلام، حضرت محمد (ص) وجود دارد.

پرس تي وي در اين باره با سيد عنايت الله اندرابي، مفسر و تحليل‌گر مسايل سياسي از لندن گفت و گو کرده است که در زير مي‌خوانيد:

پرس تي وي: آقاي اندرابي، در ابتدا اجازه دهيد تا درباره ادعاي اصلي مطرح شده در اين فيلم سخن بگوييم. اين ادعا که مدارک معاصر معدودي درباره ريشه اسلام موجود است، اين که ادعا شده درباره زمان نوشته شدن قرآن سوالات بسياري وجود دارد و اين که مکه زادگاه و اقعي حضرت محمد (ص) نبوده است.

سوال اين است که منابعي که در اين فيلم از آن استفاده شده ، تا چه اندازه معتبر هستند؟ آيا آن داستاني ناگفته است يا همان طور که منتقدان مي گويند، داستاني غيرواقعي است؟


شبکه ۴ در انگليس گفته است که اين مستند« داستاني فوق العاده کارآگاهی است که هالند خود را در آن در يک زيرزمين و يک مذاکره حساس يافته است» به گفته آن‌ها « این موضوع که آیا اسلام همانند آنچه که مسلمانان همواره اعتقاد دارند با تمامی اصول و مبانی آن شکل گرفته، و یا هر چیز دیگر، به تدریج و در طول سالیان به وجود آمده است.»

اما سوالي که مارک گلن( مهمان ديگر برنامه) مطرح ساخت اين است که کلا چرا شبکه ۴ و هالند تصميم گرفته‎اند تا چنين مسايل مهمي درباره اسلام مورد سوال قرار دهند؟

اندرابي :به نام خداوند بخشنده مهربان. خوب! هالند يک مورخ است و به عنوان يک مورخ هميشه مي‌تواند سوالاتي را مطرح و درباره هرچيزي سوال کند.

اما نکته اصلي اين است که چرا اين مستند بايد از شبکه چهار پخش مي‌شد؟ شبکه ۴ کانالي است که خانواده‌ها در اين کشور(انگليس ) آن را تماشا مي‌کنند.

به عنوان مثال، شبکه‌هاي زيادي مثل بي بي سي ۴ هستند که بحث‌هاي جدي درآن مورد بررسي قرار مي گيرد اما شبکه ۴ شبکه‌اي معمولي است که معمولا اخبار و برنامه‌هاي سرگرمي از طريق آن دنبال مي‌شود. بنابر اين سوالات جدي درباره انگيزه‌هاي پنهان از پخش اين برنامه از اين شبکه مطرح است.

خوب حال که شما مباحث جدي را در يک سمينار علمي و با کنفرانس مطرح نکرديد آيا بايد چنين بحثي جدي را در برنامه‌اي که مخاطب آن والدين و کودکان و زنان و مردان جوان مسلمان هستند پخش کنيد، پخش اين فيلم قطعا تاثير خوبي بر مخاطبان نخواهد گذاشت.

من خود و خانوده‌ام، اين فيلم را تماشا کرديم، واقعا فيلم بدي بود و اثر بدي برما گذاشت و در ادامه درباره محتواي اين فيلم حرف خواهم زد که چقدر سوال برانگيز بود، و به نظر من تاثير بسيار بدي داشت. اين فيلم به احساسات اسلام هراسانه دامن مي‌زد و اين واقعا به ذائقه آن دسته از افرادي که مي خواهند بين مسلمانان و ديگر جوامع در اين کشور و غرب ديوار و حائلي ايجاد کنند، خوش مي‌آمد.

پرس تي وي :آقاي اندرابي، نظر شما هم اين است که اين فيلمي تاريخي نيست، پس با اين حساب تحقيق و صحبت با افراد مختلف و رفتن به مکان‌هاي مختلف و تحقيق درباره زادگاه اسلام، اين‎ها چيست؟ آيا مي خواهيد بگويید که اين فيلم اهداف خاص ديگري را دنبال مي کند؟

و اصولا هالند همان طوري که خود گفته است به خوبي از تاثيري که اين فيلم مي توانسته به همراه داشته باشد اگاه بود و با علم به اين موضوعات اين فيلم را ساخته است، چرا؟

اندرابي : خوب مساله‌اي که به وضوح در اين برنامه ديده مي‌شود اين است که کارگردان اين فيلم به طور يقين مقاصد و اهداف خود را دنبال مي‌کند، وي آياتي از قرآن مجيد را انتخاب و با مردم ملاقات مي‌کند و بر طبق آن به نقاط مختلف سفر مي‎کند . اما وي هدفي را دنبال مي کند.

اگر اين طور نبود چرا زماني که شما و افراد دیگر انتقادات جدي به اين مستند داشتيد، وي درخواست‌ها براي پاسخ‌گويي به اين انتقادات را ناديده گرفت و از رويارويي با انديشمندان اسلامي خودداري کرد؟

آيا منابع معتبري درباره تاريخ اسلام موجود نيست؟ آقاي عبدالعليم موسي، امام جماعت مسجد الاسلام واشنگتن مي‌توانند به ما بگويند که چقدر منابع معتبري در اين باره وجود دارد، به عنوان مثال تاريخ طبري، کتاب‌هاي اوليه‌اي که درباره تاريخ اسلام نوشته شده‌اند و اسلام پژوهان از آن‌ها به عنوان منابعي در پژوهش‌هاي خود بهره جسته‌اند.

و سوال اين است که چرا اين مرد(تام هالند) تمامي اين متون پربار اسلامي را ناديده گرفته است؟ چرا تمامي اين سنن قديمي را به حساب نياورده است؟

سنن قديمي، جايگاه خاصي در پژوهش اسلامي دارد، ما شاخه پيشرفته‌اي از د انش را داريم که بيان مي‌کند چطور بايد روايات انساني و افراد راوي را بررسي کنيم . اين پژوهشي کامل است که در قرن‌هاي متمادي توسعه يافته است.

چرا اين مرد تمامي اين‌ها را ناديده گرفته است؟ چرا وي همان طوري که شما اشاره کرديد، به جاي مشورت با پژوهش‌گران متخصص و مورخان اسلامي با اساتيد فلسفه مانند پرفسور نصري، گفت و گو کرده است؟

بنابر اين سوالات بسياري درباره انگيزه‌ها ازپخش اين برنامه مطرح است و کاملا آشکار است که وي اهداف خاصي را دنبال مي کرده است.
Share/Save/Bookmark
مرجع : پرس تی وی