پدیده «ترامپیسم» در جامعه سیاسی امریکا
پدیده «ترامپیسم» در جامعه سیاسی امریکا
تحولات برخاسته از قدرت‌گیری دونالد ترامپ در انتخابات مقدماتی امریکا شگفتی ناظران سیاسی را برانگیخته است.
شنبه ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۱۷:۴۷
کد مطلب: 4323
ویژگی‌های شخصیتی، عقاید سیاسی و نحوه سخنرانی نامزد تندرو پیشتاز امریکا، تحلیلگران سیاسی را به تأمل در خصوص دلایل اقبال جامعه امریکا به او واداشته است. اکنون در کانون لیبرال دموکراسی‌ جهانی شاهد اوج‌گیری پوپولیسم و عوام‌گرایی هستیم. در این خصوص ذکر چند عامل می‌تواند روشنگر این مسأله و پیشتازی ترامپ در انتخابات مقدماتی امریکا باشد.
دکتر رضا سیمبر؛ استاد دانشگاه علوم سیاسی گیلان در روزنامه ایران نوشت: ۱-قدرت‌گیری ترامپ و کسب اکثریت کرسی‌های انتخاباتی حزب جمهوریخواه این نکته را به اثبات رساند که علی رغم وجود این ادعا که جامعه امریکا یک جامعه توسعه یافته سیاسی پیشرفته است؛ استقبال طیفی از مردم از سخنرانی‌های پرشور و هیجانی ترامپ نشان می‌دهد هیجان زدگی و احساس، بربخشی از فضای سیاسی و انتخاباتی امریکا حاکم است. اگر از مدار منطق و عقل سخنان ترامپ را مورد مداقه قرار دهیم، چیزی جز هیاهو، اتهام زنی و برچسب زنی در اظهارات تقریباً یک ساله دونالد ترامپ یافت نمی‌شود. ترامپ دقیقاً روی نکات و مواردی انگشت می‌گذارد که بسیاری از تندروها و هواداران بنیادگرا را بر می‌انگیزد. مواردی چون ممانعت از ورود مسلمانان، کشیدن دیوار به روی مکزیک، نکاتی هستند که برخی گروه‌های ملی‌گرا و بنیاد‌گرا را به سمت خود جلب می‌سازد. البته رسانه‌ها نیز ناخواسته در خدمت اهداف ترامپ قرار می‌گیرند. گستردگی جامعه رسانه‌ای از یکسو این امکان را به نامزد میلیاردر امریکا داده که از این وسیله در جهت مطرح کردن عقاید تند‌ش بهره گیرد و از سوی دیگر ترسیم شدن چهره‌ای زشت از ترامپ، ناخواسته او را به صدر اخبار برده است. از این‌رو فضای سیاسی در امریکا با وجود داشتن چند قرن تجربه سیاسی، دارای ضعف های جدی به لحاظ آگاهی بالای سیاسی و تخصص‌گرایی است.
۲- رواج پدیده ترامپ در فضای امریکا به نوعی وجود نارضایتی‌های سیاسی و اقتصادی را درمیان بخش اعظمی از جامعه امریکا ترسیم می‌سازد. در این کشور با وجود ثروت‌های کلان، رنگین پوستان، اقلیت‌های مذهبی، دینی و قومی، در ساختار فرهنگی و اقتصادی جامعه امریکا حل نشده‌اند. این طیف عظیم جمعیت که از آنها به عنوان جنبش ۹۹درصدی نیز یاد می‌شود، مخالف روند‌ها و سیاستهای حاکم در جامعه امریکا هستند. از دیدگاه این گروه، ثروت امریکا در دست عده‌ای نخبه جمع شده و عموم جامعه فاقد امتیازات اقتصادی هستند. از این‌رو جامعه امریکا بشدت قطب‌بندی شده و امروز این مسأله خود را با ظهور پدیده ترامپیسم نشان می‌دهد.
۳- جمله معروفی در امریکا وجود دارد که پول همه چیز است. لابی‌های پولدار امریکا که اکثراً کمپانی‌های صنعتی و اسلحه‌سازی را در اختیار دارند، نقش بی‌بدیلی در عرصه سیاسی امریکا بازی می‌کنند. امروز سطوحی از دو قوه مقننه و مجریه زیر نفوذ کارتل‌های تجاری، پولی و مالی است و تا به حال سابقه نداشته در این کشور فردی در کسوت ریاست جمهوری ظاهر شود؛ اما حمایت ثروتمندان را نداشته باشد. از این‌رو با وجود اینکه ترامپ خود سرمایه دار بزرگی است، حمایت دیگر سرمایه دار‌ها را نیز در اختیار گرفته است. بی‌گمان وجود حجم عظیمی از حمایت‌های مالی و تبلیغی به عمومی شدن پدیده ترامپ در امریکا انجامیده است.
Share/Save/Bookmark
مرجع : شفقنا