مسلمان ستیزی و هراس قومی در سریلانکا
مسلمان ستیزی و هراس قومی در سریلانکا
حمله بوداییان تندرو به مراکز نیایش و بازرگانی مسلمانان سریلانکا در ماه های اخیر، اگر با ادامه شکیبایی مسلمانان روبرو نشود، می تواند آغازگر دوباره جنگ های داخلی در این کشور باشد.
يکشنبه ۱۸ فروردين ۱۳۹۲ ساعت ۱۹:۰۲
کد مطلب: 1494
به گزارش «آرماگدون» ، یک راهب سرخ پوش بودایی، به آرامی سنگ هایی را که در دست دارد، به سوی دوربین مداربسته فروشگاه پرتاب می کند و سپس هواداران او، در مقابل دیدگان پلیس، به این فروشگاه معروف پوشاک مسلمانان هجوم می آورند و تا جایی که می توانند، به آن خسارت وارد می کنند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس امروز ـ یکشنبه ۱۸ فروردین ـ با نقل این حادثه نوشت: رویدادهایی از این دست، در کشور سریلانکا کم سابقه نیست. اما حادثه فروشگاه پوشاک مسلمانان که توسط یک شبکه تلویزیونی فیلمبرداری و پخش شد، بسیاری را تحت تاثیر قرار داد.
در سریلانکا بیش از ۲۵ سال میان بوداییان سینهالی که دولت را در اختیار دارند و شورشیان هندوی تامیل، درگیری وجود داشت و این کشور مدت زیادی نیست که تلاش می کند خاطره تلخ آن درگیری ها را به دست فراموشی بسپارد. اکنون خشونت فزاینده و سخنرانی های ضدمسلمانان در سریلانکا، خاطره نبردهای قومی در این کشور را زنده می کند.
آزاد سالی، یک رهبر سیاسی مسلمانان در سریلانکا می گوید: آنها سرکوب تامیل را به پایان رساندند؛ بی آنکه هیچیک از مشکلات اصلی را حل و فصل کنند. اکنون سرکوب مسلمانان را آغاز کرده اند. در اینجا تقریبا همه اقلیت ها در معرض تهدید هستند.
کارزار مبارزه با مسلمانان که در اصل از سوی راهبان بودایی هدایت می شود، با گسترش پیام های خشمگینانه در شبکه های اجتماعی به جوانان بودایی نیز سرایت کرده است.
رهبران این کارزار خشونت آمیز می گویند سریلانکا توسط مسلمانان تهدید می شود. این در حالی است که بوداییان سینهالی که دولت و نیروهای مسلح را نیز در اختیار دارند، ۷۵ درصد از جمعیت ۲۰ میلیونی سریلانکا را تشکیل می دهند و مسلمانان تنها ۹ درصد از جمعیت این کشور هستند.
این رهبران همچنین مسلمانان را متهم می کنند که بر تولید و بازرگانی در سریلانکا تسلط دارند، بنیادگرایی را تشویق می کنند و قصد دارند تا با افزایش زاد و ولد، تراز جمعیتی این کشور را به سود خویش تغییر دهند!
یک گروه مردم نهاد در جامعه مسلمانان سریلانکا که به دلیل هراس از خشونت علیه خود، خواسته است نامش فاش نشود، تنها از سپتامبر ۲۰۱۱ تا کنون، ۳۳ اقدام علیه مسلمانان را مستند کرده است. این اقدام ها از حمله به مساجد و مراکز بازرگانی مسلمانان گرفته تا توزیع غذا با گوشت خوک برای دانش آموزان مسلمان در مدارس دولتی را شامل می شود.
پیش از این، ملی گرایان بودایی، رهبران مسلمان را متهم کرده بودند که از درآمد ناشی از صدور پروانه حلال برای خوراکی ها، به منظور ساخت مسجد و تبلیغ بنیادگرایی استفاده می کنند. از ماه گذشته، صدور پروانه حلال در سریلانکا معاف از پرداخت هرگونه وجهی شد.
اکنون گروهی از تندروان بودایی تلاش می کنند تا با تصویب قانونی، پوشش چادر توسط زنان در این کشور را ممنوع کنند.
حمله به مرکز پوشاک مسلمانان نیز یک هفته پس از آن صورت گرفت که شایعه تجاوز به زنان بودایی در این مرکز و اجبار آنها به پذیرش آیین اسلام، به صورت گسترده این در جامعه پخش شد. پس از حادثه، تحقیقات پلیس نشان داد که این شایعه کذب و بی اساس بوده است.
یکی از راهبان بودایی، به تازگی در سخنرانی اش، یک فروشگاه دیگر پوشاک مسلمانان را نیز متهم کرد که به زنان سینهالی، آب نبات هایی به صورت رایگان می دهد که باعث سقط جنین آنان می شود! وی همچنین گفت کمربندهای مردانه این فروشگاه باعث درد کلیه و بیماری های جنسی مردانه می شود!
یک شرکت تولیدی دیگر مسلمانان هم به تازگی با پخش انبوه پیامک میان کاربران تلفن های همراه، متهم شده است که محصولات بهداشتی زنانه اش، باعث نازایی زنان می شود. این اتهام به سرعت در تارنماهای فیس بوک و توییتر نیز پخش شد.
چنین اقدام هایی، جامعه مسلمانان را به هراس واداشته است که دولت سریلانکا نه تنها مانع از خشونت علیه مسلمانان نمی شود، بلکه به نوعی به آن دامن می زند. البته دولت سریلانکا دخالت خود در این خشونت ها را انکار کرده است.
شرکت دولتی ارایه کننده خدمات تلفن همراه، چندی پیش آوای نیروی بودایی را به عنوان آوای انتظار به کاربران خود ارایه کرد. این کار به منظور جمع آوری پول برای گروهی به همین نام انجام شد و کسانی که از این آوای انتظار استفاده می کردند، در واقع مبلغی را به گروه یادشده کمک می کردند. گروه نیروی بودایی یکی از فعالان کارزار علیه مسلمانان به شمار می رود. پس از اعتراض به این اقدام، شرکت تلفن همراه سریلانکا، به خاطر آزردن احتمالی احساسات، عذرخواهی کرد؛ اما حاضر نشد این آوای انتظار را حذف کند.
موضوع همراهی دولت با خشونت طلبان، به ویژه پس از آن مطرح شد که نیروهای پلیس در حمله بوداییان تندرو به فروشگاه پوشاک مسلمانان، نقش تماشاچی را بازی کردند.
به دنبال انتقاد از عملکرد پلیس، ۱۷ نفر، از جمله سه راهب بودایی دستگیر و روانه دادگاه شدند. دادگاه پس از چندی، این افراد را آزاد کرد و اعلام نمود که طرف های درگیر، با یکدیگر توافق کرده اند.
اما داستان به اینجا ختم نمی شود. گوتابهایا راجاپاکسا، وزیر قدرتمند دفاع و برادر رییس جمهوری سریلانکا، به تازگی در گردهمایی گروه نیروی بودایی حاضر شد و از آنان پشتیبانی کرد.
وی گفت: راهبان ارجمند همیشه نگهبان کشور، نژاد، مذهب و فرهنگ ما بوده اند و این همایش نیز نه برای گسترش نفرت، بلکه برای هماهنگ سازی آنان در مسیری درست انجام می شود.
مسلمانان سریلانکایی، نوادگان بازرگانان عرب هستند که حدود یکهزار سال پیش به این سرزمین آمدند. این قوم، همواره با بوداییان سینهالی زندگی مسالمت آمیزی داشته اند و حتی شورشیان تامیل، با مسلمانان درگیر بودند و آنان را متهم می کردند که در کنار حکومت سریلانکا هستند.
کوسال پرسا، تحلیلگر سیاسی که خود یک سینهالی است، می گوید به باور او، کارزار مسلمان ستیزی برای این برپا شده است که توجه مردم از افزایش هزینه های زندگی به سوی موضوعات اختلاف انگیز جلب شود.
وی البته می گوید در این میان، بازرگانان سینهالی هم فرصتی داشته اند تا بخش بزرگتری از بازار را در اختیار بگیرند.
محمد تانیس ساکن شهر کانتالی می گوید دولت بیش از آنکه به فکر اقدام علیه مسلمانان باشد، به این فکر است که پایگاه خود را در میان رای دهندگان سینهالی تقویت کند.
مجیب الرحمن، کنشگر سیاسی مخالف دولت نیز تاکید می کند که مسلمانان تا امروز از خود خویشتنداری نشان داده اند. هرچند وی از روزی که صبر مسلمانان پایان یابد نیز ابراز نگرانی می کند.
مجیب الرحمن می گوید اگر آنان بخواهند واکنش نشان دهند، این کار باعث آغاز درگیری هایی گسترده خواهد شد.
Share/Save/Bookmark
مرجع : ایرنا