اسلام هراسی بحرانی جهانی؛ چرا غرب به اسلام هراسی دامن می‎زند
اسلام هراسی بحرانی جهانی؛ چرا غرب به اسلام هراسی دامن می‎زند
حمله تروریستی به ۲ مسجد در نیوزیلند توجهات بین المللی را به اسلام هراسی دولتی در غرب جلب کرده است.
يکشنبه ۲۵ فروردين ۱۳۹۸ ساعت ۱۲:۴۲
کد مطلب: 6692
حمله تروریستی اخیر به دو مسجد در نیوزیلند که دست‌کم ۵۰ شهید برجای گذاشت، بار دیگر بحران روزافزون اسلام هراسی در غرب را آشکار کرد.
مهاجم دقایقی پیش از حمله مانیفستی را منتشر کرد که در آن ضمن نام بردن از افرادی از جمله «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا به عنوان افراد الهام‎بخش خود، آشکارا تنفر خود از مسلمانان را مطرح کرد.
هافینگتن پست در گزارشی به شکلی مبسوط این موضوع را مورد واکاوی قرار داده که بخش‌هایی از آن در زیر آمده است.
در این گزارش آمده است: این حمله مرگبار نتیجه لفاظی‌ها و سیاست‌های اسلام ستیزانه‌ای است که به شکل خطرناکی در نهادها، قوانین، رسانه‌ها و زندگی روزمره غرب وارد شده‎اند. نتیجه این حمله تروریستی و خشونت‌های مشابه آن نیز یک چیز است؛ مسلمانان روزانه با تبعیض، تهدید و نژادپرستی مواجه هستند.
مساله اسلام هراسی جهانی اثرات هولناکی مانند آن چه که در برخی کشور‌های غربی مشاهده می‌کنیم، دارد. در بسیاری از کشور‌های اروپایی، ائتلاف‌های ضد مهاجرتی و سفید برتر انگاری در حال شکل گرفتن هستند و سخنان "نرم" مسلمان ستیزانه، افراط گرایانی را که اغلب از رسانه‌های اجتماعی برای اعمال و آشکار ساختن خشونت استفاده می‌کنند، تغذیه می‌کنند.
در نگاهی گسترده‌تر که تنها حمله تروریستی نیوزیلند را مد نظر قرار ندهد، می‌توان ایجاد فضای مناسب برای جنبش‌های اسلام ستیزانه را از سوی سران جهانی مشاهده کرد. به عنوان مثال، ترامپ تا ۲۴ ساعت پس از وقوع این جنایت همچنان تلاش می‌کرد تا واقعیت خطر روزافزون سفیدبرتر انگاری که مهاجم نیوزیلندی نیز خود یکی از آن‌ها بوده را انکار کند. اگرچه ترامپ الهامبخشی قوی برای اسلام هراسان است، اما باید دانست که وی تنها نیست. در کشور‌های بسیاری در سراسر جهان، سران و نخبگان حاکم با تحریک احساسات مسلمان و اسلام ستیزانه، از گسترش سفیدبرتر انگاری سود می‌برند و از سیاست‌هایی که مسلمانان را به صورت مستقیم هدف قرار می‌دهند، حمایت می‌کنند.
این امر محدود به سران غربی نبوده و برخی از سران غربگرای کشور‌های مسلمان نیز به این دروغ دامن می‌زنند. «محمد بن زاید» ولیعهد ابوظبی و «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهور مصر از جمله این افراد هستند که دادن حق رای به شهروندان خود را به دلیل حمایت آنان از افراط گرایان خطرناک دانسته و یا مخالفان خود را به اتهام واهی افراط گرایی زندانی می‌کنند.
در ادامه گزارش با نام بردن از چند کشور غربی، از قوانینی در این کشور‌ها یاد می‌کند که مستقیما مسلمانان را هدف قرار می‌دهند. فرانسه، بلژیک، اسپانیا، ایتالیا، سوئیس، دانمارک، آمریکا و ... همگی با تصویب قوانینی در مورد نوع پوشش، رفتار‌های اجتماعی و ... اسلام ستیزی را تحریک می‌کنند.
بحران اسلام هراسی و مسلمان ستیزی با سیل پناهندگان مسلمان به اروپا در سال‌های اخیر دوچندان تشدید شد. علیرغم این واقعیت که جامعه مسلمان، بخش کوچکی از جمعیت کل کشور‌های میزبان را تشکیل می‌دهد، ترس موهوم از مهاجران به موازات نگرانی در مورد جمعیت پیر این کشورها، ترس "جایگزینی مهاجران با ساکنان سفیدپوست" را به وجود آورده است.
"جایگزین بزرگ" مطرح شده در مانیفست مهاجم نیوزیلندی نیز از ایده ضد مهاجرتی «رینود کاموس» فرانسوی در این مورد سرچشمه می‌گیرد. این ایده در سال ۲۰۱۱ الهام بخش «آندرس بریویک» در قتل عام ۷۷ نفر در نروژ نیز بود.
این ادعا در حال حاضر از سوی سران اروپایی مانند ویکتور اوربان که کمتر از یک درصد جمعیت کشورش مسلمان هستند، نیز تکرار شده است. تشدید اسلام هراسی در غرب به حدی بوده که شهروندان غربی همواره میزان جمعیت مسلمان کشور خود را چند برابر بیش از آمار موجود تخمین می‌زنند. در نظرسنجی‌های مختلفی که در آمریکا، فرانسه و انگلیس در این مورد انجام شد، مردم آمار مسلمان مهاجر به کشورشان را گا‌ها تا ۱۷ برابر بیش از میزان واقعی اظهار می‌داشتند.
سران غربی برای دامن زدن به این فوبیا، مقابله با مهاجرت مسلمانان به کشورهایشان و اعمال محدودیت برای پذیرش آنان را در وعده‌های انتخاباتی خود می‌گنجانند.
به زعم این گزارش، حمله به دو مسجد در نیوزیلند می‌تواند الهام بخش حملات دیگر به مسلمانان سراسر جهان باشد. آن هم در شرایطی که افراط گرایان دست راستی از شبکه‌های اجتماعی آنلاین برای جهانی شدن تنفر از مسلمانان به شکل روزافزونی بهره می‌برند. البته این تنها مجرای فعالیت و تبلیغات آنان نیست. ایدوئولوژی‌های خطرناک اسلام ستیزی و سفیدبرتر انگاری می‌توانند از طریق کانال‌های قانونی و منابع تایید شده دولتی نیز بسط داده شوند. در این مورد می‌توان به فعالیت‌های «استیو بنن» استراتژیست سابق دونالد ترامپ اشاره کرد که تلاش فراوانی را برای بسیج احزاب افراطی در اروپا انجام می‌دهد.
علیرغم تشدید این معضل و تهدید علیه مسلمانان سیاستمداران غربی همچنان تمایل دارند تا حملات سفیدبرتر انگاران به مسلمانان مانند آن چه که در نیوزیلند رخ دارد را اقدام افرادی با اختلالات روانی توصیف کنند. این دیدگاه بخشی از استاندارد دوگانه غرب در خصوص حملات تروریستی به مسلمانان و غیرمسلمانان است. حمله به مسلمانان صرفا اقدامی جنایتکارانه از سوی افراد منزوی و سایر حملات نوعی اقدام تروریستی از سوی مسلمانان قلمداد می‌شوند.
مطالعات انجام شده در کشور‌های غربی حاکی از گسترش بدبینی و سوءتفاهم در مورد مسلمانان است. به نحوی که اغلب از مسلمانان بیش از سایرین به عنوان عاملین ارتکاب خشونت یاد می‌شود. شمار بالای شکایت‌های واهی علیه مسلمانان در انگلیس نیز موید تبلیغات سوء علیه مسلمانان است. رسانه‌های سازمان یافته مانند فاکس نیوز و احزاب محافظه کار از عمده جریان‌های تقویت کننده و تبلیغ کننده سوءتفاهم اخیر هستند که «عمر ایلهان» نماینده مسلمان کنگره را نیز به شدت هدف حملات خود قرار دادند.
در پایان گزارش آمده است: به نظر می‌رسد ایجاد موج اسلام هراسی برای سیاستمداران غربی از مبارزه با افراط گرایی راستی و سفیدبرتر انگاری به مراتب راحت‌تر است.
Share/Save/Bookmark
مرجع : میزان