«مساجد سیار»، ابتکار مسلمانان مسکو برای مقابله با معضل کمبود مساجد
داخلی صفحه آخر خبر
«مساجد سیار»، ابتکار مسلمانان مسکو برای مقابله با معضل کمبود مساجد
شهر مسکو، پایتخت روسیه، تنها چهار مسجد دارد که پاسخگوی نیاز جمعیت دو میلیونی مسلمان این شهر نیست، به همین خاطر مسلمانان مسکو برای مقابله با معضل کمبود مساجد اقدام به راه‌اندازی مساجد سیار کرده‌اند.
چهارشنبه ۱۸ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۰۵:۱۸
کد مطلب: 3772
به گزارش «آرماگدون» ، به نقل از پایگاه خبری «الجزیرة»، افزایش تمایل برای حضور در مساجد به منظور ادای نماز در شهر مسکو که حدود دو میلیون جمعیت مسلمان را در خود جای داده است، در اغلب اوقات امکان برپایی نماز در مسجد را برای مسلمانان با مشکل مواجه می‌کند.
همچنین، در سال‌های اخیر با توجه به افزایش استقبال مردم از مساجد شهر مسکو، کمبود مساجد در این شهر بیشتر احساس می‌شود، زیرا شهر مسکو تنها دارای ۴ مسجد است.
این مشکل به‌هنگام برگزاری نماز اعیاد و جمعه بیشتر نمایان می‌شود، به‌طوری که نمازگزاران مجبور به ادای نماز در خارج از صحن مسجد و مسیرهای اطراف می‌شوند.
مساجد متحرک یا سیار در واقع اتوبوس‌هایی هستند که دارای نمازخانه و وضوخانه هستند و نمازخانه این اتوبوس‌ها گنجایش شش یا هفت نفر را دارد و برای افرادی که خواهان نمازخواندن هستند، ولی مکان مناسبی برای آنها وجود ندارد، ایجاد شده است.
ساخت مکانی سیار برای عبادت برای نخستین بار، سه سال پیش توسط یهودیان در تعدادی از شهرهای روسیه ایجاد شد و آنها با هدف تشویق یهودیان به ادای آیین‌های یهود و آشنایی با آموزه‌‌های دین یهودیت این اماکن متحرک را ساختند.
ایده ساخت مساجد سیار در موسکو نیز بعد از موفقیت تجربه در شهر «قازان»، پایتخت تاتارستان آمد، اما اجرای این طرح بنا به دلایلی از جمله مشکلات سازمان‌دهی و نیز طبیعیت جغرافیایی در شهر مسکو موفقیت‌آمیز نبود.
مشکلات مساجد سیار شهر مسکو
ایرات قاسیموف، مدیر طرح «مساجد سیار» در این باره گفت: در ماه‌های گذشته تعدادی از مساجد سیار در شهر قازان راه‌اندازی شد و فرض بر این بود که موسکو نیز دومین شهر برای اجرای این پروژه باشد، اما بعد از بررسی دقیق وضعیت، متوجه شدیم که طبیعت شهر موسکو و مسافت‌های طولانی و مشکلات ترافیکی و از سوی دیگر مشکل‌بودن کسب موافقت مقامات موسکو تحقق این امر را برای ما در این شهر با مشکل مواجه کرد.
الدار الیموف، یک شهروند روسی درباره مشکلات کمبود مساجد در روسیه می‌گوید: «به‌دلیل کمبود مساجد ما مجبور هستیم که نمازهایمان را در خانه قضا به‌جا آوریم و در ادای نماز اعیاد مختلف و جمعه نیز مسافت‌های بسیار طولانی را طی کنیم و در بیشتر مواقع ما مجبور می‌شویم نماز خود را در زیر آفتاب و یا در میان برف در هوای سرد ادا کنیم».
مقامات موسکو با ساخت مساجد جدید در این شهر مخالف هستند، اما در مقابل اجازه توسعه و گسترش مساجد کنونی را می‌دهند، به‌طوری که شاهد توسعه مسجد جامع موسکو هستیم که بعد از گسترش، گنجایش آن به ۱۰ هزار نمازگزار رسیده است، اما این توسعه راه حل ریشه‌ای برای کمبود مساجد به‌شمار نمی‌رود و درواقع مشکل را از ریشه برطرف نمی‌کند. به‌ویژه این که چهار مسجد موجود، دیگر امکان توسعه آنها بیشتر از این وجود ندارند.
ایده راه‌اندازی مساجد سیار از آنجا که مساحت و مکان بسیار زیادی را نمی‌گیرند، ارائه شد، اما این ایده زیاد مورد استقبال واقع نشد حتی برخی از رهبران دینی روسیه نیز آن را مناسب نمی‌دانند و «الیاتودینوف»، نائب رئیس شورای مفتیان روسیه این راه‌کار را یک حل ریشه‌ای برای این مشکل نمی‌داند، همچنین این مساجد سیار آن فضای معنوی که نمازگزار در مساجد حس می‌کند را ایجاد نمی‌کند.
روشان عباسوف، معاون اول شورای مفتیان روسیه نیز حل مشکل کمبود مساجد را در ساخت مساجد واقعی عنوان کرد و گفت: مساجد سیار به‌دلیل گنجایش کم آنها نوعی رقابت میان نمازگزاران در کسب مکان برای اقامه نماز ایجاد می‌کند.
Share/Save/Bookmark